Oma käsitykseni oli kyllä sen suuntainen, että sekä Iso-Britannialle että EU:lle olisi ollut parempi pysyä mukana, kun siihen kerran on aikanaan liitytty. Mutta tällä nyt mennään.
Iso-Britannia on iso jäsenvaltio. Se jättää ison loven EU-yhteistyöhön. Sinänsä yhteistyö maan kanssa varmasti jatkuu jossain muussa muodossa.
Äänestyksessä sukupolvierot olivat suuret. Nuoret olisivat halunneet pysyä osana eurooppalaista perhettä, ikäihmiset halusivat eroa. Nuoret ovat toki ne, jotka tämän ratkaisun kanssa sitten elävät.
Myös alueelliset erot olivat suuret. Itse laitoin merkille, että skotlantilaiset halusivat pysyä EU:ssa. Tämä äänestystulos saattaa vielä johtaa siihenkin, että Skotlantissa halutaan itsenäistyä Iso-Britanniasta, jotta voidaan olla jatkossa EU:n jäsenmaa. Nähtäväksi jää.
Iso-Britannian lähtö on Suomellekin harmillinen asia. Maa on ollut hyvä yhteistyökumppani esimerkiksi ylettömän sääntelyn ja kaupan käynnin esteiden purkamisessa. Näissä maamme ovat ajatelleet samaan tapaan.
Turvallisuuspolitiikan kannalta kaksi havaintoa:
1) Iso-Britannia on merkittävä sotilasvoima EU:ssa. Sen irtautuminen on tässä suhteessa menetys. Oletan, että Suomen Nato-jäsenyyden kannattajat ottavat tästä argumentin käyttöönsä.
2) Iso-Britannia on ollut jarrumies EU:n yhteisen puolustuspolitiikan kehittämisessä. Sen irtautuminen helpottaa yhteistyön tiivistämistä jäljelle jäävien maiden kesken. Oletan, että Suomen Nato-jäsenyyden vastustajat ottavat tästä argumentin käyttöönsä.
Ensi viikolla järjestetään EU-huippukokous, jossa EU-johtajat arvioivat syntynyttä tilannetta. Olen itse kutsunut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan koolle perjantaiksi 1.7. keskustelemaan asiasta. Kuultavana on pääministeri Juha Sipilä.
Tulossa on myös ylimääräinen eduskunnan istunto, jossa asiasta keskustellaan. Ajankohta sille on vielä tätä kirjoitettaessa avoin (nyt pitäisi kai olla juhannuksen vietossa…).
Sattuihan tuossa viikolla muutakin.
Tulin tiistaina valituksi Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Eduskuntaryhmä äänesti, toiseksi ehdokkaaksi oli asetettu pitkäaikainen kansanedustaja Satakunnasta, Timo Kalli. Voitin äänestyksen äänin 28-17. Olen kiitollinen vahvasta luottamuksesta.
Aion myös jättää eronpyynnön eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä. Molemmat ovat niin painavia tehtäviä, että ei kannata yrittää yhdistää. Seuraaja siihenkin on jo valittu, kansanedustaja Matti Vanhanen. Hoidan tehtävää kuitenkin vielä kesän yli ja vaihto tapahtuu syyskauden alussa.
Jouduin saman tien melkoiseen tulikasteeseen, kun eduskuntaryhmässä haluttiin mittauttaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen luottamus. Ryhmässä oli paljon ärtymystä Tiilikaisen Metsähallitukseen tekemien nimitysten johdosta. Päädyimme antamaan ministerille kirjallisen varoituksen, joka on kyllä hyvin harvinainen menettely.
Ainakin ensi viikko menee vielä työn merkeissä, mutta heinäkuu lienee politiikassa hiljaisempaa. Nähtäväksi toki jää. Hyvää Juhannusta!